Tänään juhlitaan isiä

13.11.2022

13.11.2022 sunnuntaipäivä, isänpäivä. Niinkuin moni muukin juhlapäivä, niin tämäkin päivä on rantautunut Suomeen Yhdysvalloista. Suomessa Yliopiston almanakasta löytyi jo vuosina 1970-72 merkintä isänpäivästä. Mutta vasta vuonna 1987 se hyväksyttiin kalenteriin pysyvästi. Sama asia on ollut liputuksenkin kanssa. Isänpäivää on liputettu aikaisemminkin jo, mutta vasta vuodesta 2019 se on ollut virallinen liputuspäivä.

Vuodesta 2006 lähtien on jaettu Vuoden isä -palkintoa. Tämän palkinnon päättää sosiaali- ja terveysministeri ja peruspalveluministeri vuorovuosina Väestöliiton esityksestä. Palkinto jaetaan henkilölle, joka on edistänyt omalla esimerkillään ja toiminnallaan isyyden merkityksen tunnistamista ja lisännyt näin sen arvostusta. Palkinnolla halutaan vaikuttaa siihen, että aktiivinen isyys saisi enemmän jalansijaa yleisessä ajattelutavassa. Tavoitteena on vahvistaa isyyttä, tukea työn ja perheen yhteensovittamista, edistää lapsen etua sekä miesten ja naisten tasa-arvoa. Tänä vuonna palkinto jaettiin kolmelle isälle.

Isänpäivää voi viettää monella tavalla. Olennaista kuitenkin monella on viettää aikaa perheen kanssa. Aamulla isille annetaan kortti tai pieni lahja. Päivän aikana perhe järjestää yhteistä ohjelmaa, tai käydään vaaria moikkaamassa. Myös yhteiset ruokailut kuuluvat päivään. Edesmenneitä isiä ja isoisiä muistetaan käymällä haudoilla.

ONNEA KAIKILLE ISILLE!

Miten sinä vietät tätä päivää?