Veropäivä taas täällä

09.11.2022

Jälleen kerran on se päivä kun eri medioissa julkaistaan yli satatuhatta euroa tienaavien ihmisten tuloja. Tiesitkö, että kaikkien muidenkin verotiedot ovat julkisia? Tai sen, että kukaan ei tiedä onko hänen verotietojaan tutkittu?

Toki kaikki verotieto ei ole julkista. Esimerkiksi mistä tulot koostuvat tai kuuluuko henkilö kirkkoon ei ole sellaista tietoa mitä julkisesti jaetaan. Verotustiedot kuuluvat yksityiselämän suojan piiriin ja tästä johtuen tiedot ovat vain rajoitetusti julkisia.

Tietoja ei kuitenkaan saa Verohallinnon nettisivuilta, vaan ne pitää erikseen pyytää soittamalla tai käymällä Verohallinnon toimipisteen koneella. Tietää henkilöstä täytyy maakunta sekä sukunimen kolme ensimmäistä kirjainta.

Näitä julkisia tietoja on seuravat:

*Nimi, syntymävuosi ja maakunta

*Verotettava ansio- ja pääomatulo

*Tulo- ja kunnallisvero

*Veroennakot, jäännösvero/veronpalautus sekä verojen ja maksujen yhteismäärä

Verotietojen julkisuus on tärkeä osa avointa yhteiskuntaa. Ihmiset näkevät miten verotaakka jakautuu ja kenellä on esimerkiksi taloudellista vaikutusvaltaa. Lakiin on myös tällä hetkellä haettu muutosta. Muutoksen hyväksymisen jälkeen myös verotuksen muutokset tulevat julkisiksi. Nyt jos joku on hakenut tietoihinsa muutosta, niin näitä muuttuneita tietoja ei ole vielä jälkikäteen kukaan nähnyt.

Enemmänkin on tietoa toki tarjolla. Tällaisia tilanteita on esimerkiksi silloin kun on kyse kuolinpesän selvittämisestä tai vaikkapa avioerotilanteet.